IMPREUNA AJUTAM UN SAT, proiect nou pentru comunitatile rurale

  • 0

IMPREUNA AJUTAM UN SAT, proiect nou pentru comunitatile rurale

Category:Proiecte,Stiri

Scopul proiectului IMPREUNA AJUTAM UN SAT este combaterea abandonului scolar prin combaterea saraciei si sprijin oferit copiilor si scolii din comunitate.

In acest sens, in cadrul acestui proiect, vom infiinta o cantina sociala unde sa serveasca masa de pranz copiii din comunitate.

Comunitatea aleasa pentru proiect este comuna Suditi din judetul Ialomita, unde asociatia a gasit deschiderea dorita din partea autoritatilor si dorinta de a schimba in bine viata copiilor care merg la scoala.

Întrucât 1 din 4 copii merg la culcare flămânzi, nu este exclus ca masa de prânz de la cantină să fie cea mai importantă masă a copiilor și unica masă a zilei. Proiecte similare au demonstrat că rata abandonului școlar a scăzut foarte mult, ajungând chiar la zero, în comunele unde asemenea cantine sociale funcționează (exemple: Comuna Viișoara, jud. Constanța – proiect care a luat premiul III la Gala Educației, comuna Cobadin, Cumpana, etc…)

În plus, o cantină socială poate ajuta și batrânii nedeplasabili din comuna. Aceștia pot primi și ei o porție de mâncare caldă de la cantină, mai ales dacă nu mai au pe nimeni care sa îi ajute și nici venituri.

În cazul unei pandemii, o cantină socială poate ajuta întreaga comunitate, atunci când sursele cu exteriorul sunt tăiate.

Sponsorul unic al proiectului este compania Cargill Romania. Bugetul proiectului este de 600.000 lei, bani din care se doteaza cantina sociala, se platesc alimentele necesare prepararii mesei de pranz timp de 180 de zile de scoala, pentru 100 de copii, se sustin cheltuielile cu utilitatile, curatenia spatiului, se ofera rechizite scolare la inceputul anului, tuturor copiilor de scoala si gradinita din comuna, se sprijina scoala prin achizitia de aparatura necesara, se cumpara copiilor nevoiasi haine groase de iarna, alimente si dulciuri de Mos Nicolae.

Riscul de abandon școlar în localitatea Suditi este crescut. Copiii care nu beneficiază măcar de o masă sănătoasă pe zi nu pot învăța, nu se pot concentra, sfârșesc prin a abandona școala ca să meargă la muncă să își asigure nevoile de bază.

Școala gimnazială ”Apostol D. Culea” nu a fost inclusă în Programul național “Masă Sănătoasă” (PNMS) care se va derula pe perioada desfășurării cursurilor școlare din anul 2024, prin care copii de gimnaziu și liceu din 24 de unități școlare din județul Ialomița, vor servi un prânz la școala.

Școala nu a intrat nici în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar – finanțat prin PNNR pentru școlile cu cel mai mare risc de abandon școlar, unde au fost admise 30 de unități școlare.

Proiectul include:

  1. Înființarea – dotarea, amenajarea – cantinei sociale pentru 100 de copii care merg la școală
  2. Fonduri pentru funcționarea cantinei 1 an scolar
  3. Dotarea școlii din comună cu aparatura necesară pentru un an școlar
  4. Rechizite școlare pentru copiii din comuna, cei de la scoala gimnaziala si gradinita
  5. Haine groase de iarnă pentru copiii care provin din familii dezavantajate;
  6. Pachete cu alimente de Craciun, pentru 10 familii, cele mai sărace familii din comună si paturi.
  7. Dulciuri de Moș Nicolae pentru copiii din comuna.

Pentru a asigura sustenabilitatea proiectului, Asociația Șoapta Florilor va organiza un curs de atragere de resurse pentru comunitate astfel încât oamenii să înțeleagă modul în care pot susține cantina pe viitor. De asemenea, va propune ca actiune de CSR companiilor interesate, posibilitatea de a sprijini cantina pe viitor, prin donatie de alimente pentru a se gati.


Leave a Reply

Recent Comments

    Doneaza prin EuPlatesc.ro